dimecres, 15 d’agost del 2007

L'abstenció (I) : els votants ...

Finalitzat el procés electoral municipal, i abans d'ençetar una nova precampanya, cal analitzar l'abstenció que només se'n parla per capitalitzar, o adjudicar-se els vots no identificats, i fer-ne una reflexió; els diferents partits la interpreten, o justifiquen, però cap dels no votants ho replicarà, per aquesta raó sembla facil d'analitzar o exposar.
Recordo que, fa uns mesos, en la presentació d'una llista electoral a Llinars del Vallès, en Josep Maria Pelegrí, com a cloenda de l'acte va dir : " ... el verdader enemic d'aquests comicis no és l'adversari polític o el que difereix dels nostres plantejaments, si no son les persones que no aposten o identifiquen el seu vot amb una de les formacions polítiques que si presenten ...".
Aquest, hauria d'ésser un objectiu comú i tots elspartits i formacions polítiques , amb voluntat de presentar-se electoralment, haurien de fer públiques les seves accions o iniciatives al respecte : aqui si que el programa no pot diferir : tots contra l'abstenció.
Hi ha varies circumstàncies a valorar des de la meva percepció :
a) Hi ha un grup de persones "disculpables" per raons puntuals i/o trobar-se en altres prioritats (viatjes urgents, malalties inmovilitzants o persones amb problemes de mobilitat, treballadors allunyats del col.legi electoral que els pertoca, i no haver previst el vot per correu ...)
b) Hi ha un segon grup de persones "recuperables" que no vota perque les opcions polítiques que es presenten no varien d'unes eleccions a altres i què no troben elements, suficientment engrescadors, per votar una opció política determinada.
c) Hi ha un tercer grup de persones que no volen votar, que ho fan reiteradament i que, a més, en fan ostentació; aquest grup que, sistemàticament, no accepta el sistema no modificará la seva actuació i aquest col.lectiu desmotivat indueix a altres, i es un grup amb una tendència a incrementar-se.
Em pregunto : aquests veins que no es preocupen del seu municipi, participaran en societats esportives o associacions d'altre tipus ?, o bé pot ser que participin de l'esport, de l'esbarjo, del veinatge i no participin en unes eleccions ?
Aquest seria un primer plantejament, peró el que es questionable es que aquest tercer grup es manifesti, d'una forma tant contundent, en unes eleccions municipals on, el que es valora son propostes que afecten l'entorn que ens envolta, amb candidats que poden ésser veins i temes que poden afectar a la nostra vida quotidiana ...
Perque no responen tots els veins davant la crida d'un alcaldable ? ...

Continuarà ... (27 d'agost segona part)