divendres, 4 de març del 2011

Setmana blanca, setmana negra ...

Amb el carnaval, finalitza la primera setmana (mal anomenada blanca) de descans escolar; per a alguns pares, amb més llibertat laboral i en temporada baixa, ha estat un bon pretext per a fer un viatge i compaginar, i conciliar, un temps per compartir en familia; una gran majoria, però, han tingut que recórrer a formules imaginatives : avis, veïnes, cangurs, casals, activitats puntuals ... amb tots els inconvenients que comporta un canvi d'hàbits puntual.
La sensació general ha estat d'una manca de coordinació; primer, amb una instrucció de la Conselleria que incorporava, al calendari escolar, una setmana (al mig del segon trimestre del curs) amb unes dotacions econòmiques per a fer-hi front; després, el canvi de govern, ens ha portat a la dura realitat de que els fons, previstos, han estat eliminats, i una sèrie de propostes no s'han confirmat, ni finalitzat.
La llibertat de que, cada escola, pogués programar activitats, no coordinades amb altres centres, el fet de que, entre tant dubte, el temps hagi caigut a sobre, ha fet que el rendiment i el que s'esperava d'aquesta setmana hagi quedat molt minso, a la vegada que, aquesta experiència, no tindrà continuïtat.
Els centres educatius son espais on tot el procés educatiu esta reglamentat, i qualsevol modificació requereix de la complicitat de moltes parts : mestres, alumnes, pares, recursos del centre, projecte educatiu, AMPA's, continguts educactius ...
Això fa que, el procés formatiu, sigui passiu per l'alumne, poc engrescador, poc participatiu i amb continguts complementaris poc adaptats a la realitat.
Aquesta setmana hagués estat una ocasió perfecte d'apropar la realitat que ens envolta als alumnes i fer-los viure experiències de voluntarietat i d'implicació social.
En la mida de que l'escola obri les seves portes, no les físiques, i es produeixi un intercanvi en doble sentit, es a dir, que l'alumne no es formi solsament dins del recinte, i que la societat pugui implicar-s'hi en la consecució d'uns joves ben formats, en tots els àmbits.
Segur que tindriem la seguretat de que a la societat futura hi haurien nous ciutadans preparats i respoonsablement formats per assolir noves etapes educatives.
El Pla d'Autonomia de Centres obre una porta que cal aprofitar amb actituds consensuades i amb una línia perfectament definida, valenta, i mirant lluny.

1 comentari:

llavor.informat ha dit...

Avui a TV3, han comentat la noticia; en cap lloc pensen en l'impacte a la canalla. El mes beneficiats : DEscans per els avis, i negoci per les agencies de viatge