dilluns, 14 de març del 2011

Perquè sempre parlem, de que hem de millorar la productivitat ?

Ens en parlen des de Brussel.les i molts d'altres responsables econòmics, també, en fan esment; però que volen dir ?
Conceptualment, la millora de la productivitat, hauria d'estar assimilada a la idea del que fem, o de com ho fem, o de com ho hem de fer ,amb els recursos adients.
En primer lloc, adequar el preu final, els costos reals i, d'altre, aprofitar al màxim tots els recursos que si inverteixen (ja siguin humans, de matèries primes ...).
Sempre que algú hem pregunta responc qu la millor definició es adaptar el terme "qüestionar"; per exemple, son vàlids, avui en dia, els procediments de tal o qual tasca ?.
Un altra exemple : de vegades per el carrer trobem una obra, on hi ha quatre treballadors que s'ho miren, i un que treballa; pot esser que sí, que es necessitin tots ells o, a lo millor, mentre un fa una tasca, un altra podria fer-ne una altra.
Malauradament, la millora de la productivitat s'assimila moltes vegades a reduir el nombre d'empleats, i s'acomiaden persones d'una forma superficial, sense anar al contingut del treball que realitzen.
De vegades, a l'àmbit de l'administració, i especialment en els traspassos de funcions entre diferents nivells, ens trobem que, en lloc de traspàs, es mantenen les dues administracions, fent la mateixa funció : i d'això hi ha casos molt clars.
L'empresa, pime, no s'ho pot permetre però no te les eines de reflexió per a fer-ho i, el patiment del dia a dia, fa que absorbeixi la totalitat del seu temps; aquesta reflexió envers la productivitat ha de venir de l'observació i de l'opinió externa.
No es tracta de grans inversions perquè, de vegades, la solució es replantejar coses, que fem per inèrcia.
Segur que en tornarem a parlar, però quan un polític o representant ho diu, també hauria de posar eines a l'abast sinó, la solució no es pot desenvolupa.
Però, a nivell personal, també podem fer la reflexió : de segur que tindríem mes temps per a gaudir.