dissabte, 7 de febrer del 2015

Els panets de Santa Prisca …

Al Jaume Vinyals, i a tots els que feu possible la pervivència de l’indret i de la tradició.


Sempre que podem solem assistir, des de fa uns anys, a la festivitat de Santa Prisca  on, a la finalització de l’eucaristia, es beneeixen els panets, i son repartits entre els assistents, a la vegada que se’n poden adquirir addicionalment. Després al tornar a casa, vàrem trobar el de l’any anterior, i hem compaginat ambdós, fins que fa uns dies va ser en Jaume, qui ens va respondre, a aquesta qüestió.
El que ell recorda, i que es feia a les cases de pagès, era que una vegada es tenia el panet de la festivitat d’enguany, el de l’any precedent, s’esmicolava amb aigua, i es donava al bestiar com a aliment.
El panet i els goigs de Santa Pisca son quelcom més que un tros de pa, o unes lletres compassades : son part de fe, de tradició, de respecte, d’homenatge, i de compromís amb el futur, i de compartir-ho amb veïns que així ho valoren i que ens trobem al mateix lloc, per a recordar-ho. Es al mateix temps un goig poder entrar a l’església, finalitzada la rehabilitació, on cada una de les pedres i racons ens parla d’història viscuda, alegries i patiments d’un indret que s’entossudeix a mantenir-se viu, amb la mateixa fisonomia de fa anys.
Però no tindria sentit una rehabilitació, una inversió, si tinguéssim l’església tancada, sense vida col·lectiva : precisament un dels encerts de l’Associació ha estat compaginar aquest espai amb la implantació i organització d’actes que estan esdevenint tradicionals, i que son les fites que al llarg de l’any ens congreguen a l’indret.
Aquesta setmana hem tingut ocasió els socis d’assistir a l’assemblea d’Amics de Santiga, havent assolit la fita de 30 anys d’existència, amb vitalitat i empenta que els fa mereixedors de reconeixement.
No cal dir que els reptes presents condicionen els projectes de l’associació, i on les prioritats culturals, no estan en les agendes d’empreses o de l’administració : només la insistència i la perseverança poden ajudar a veure la importància de garantir indrets històrics per les noves generacions.
Un indret per recordar, gaudir i preservar ...