dimecres, 25 de febrer del 2015

In Memoriam : Santiago Cucurella

Va ser el 16 de febrer de l’any passat, en que vaig inserir en aquest bloc, la noticia de que, en Santi Cucurella, deixava la Direcció (de la Fundació Universitària Marti L’Humà) que havia estat la seva dedicació, en els primers 10 anys de l’entitat; unes setmanes després vàrem tenir ocasió de fer un comiat informal, amb les persones mes vinculades ala Fundació i on, ell , expressava les seves inquietuds i projectes.
Pocs mesos després, les noticies van anant confirmant, malauradament, la gravetat de la malaltia, que progressivament ens ha apartat de la seva presencia.
Personalment el vaig conèixer fa pocs anys; en una entrevista que li vaig demanar i ,sense coneixement previ; crec que d’aquella primera entrevista poc en va sortir però, després els camins entre la Fundació e Informa’t, han coincidit, en diferents activitats. Aquesta entrevista i una presentació que va fer, a Caldes de Montbui ,amb motiu de la nova seu d’aquella població son dos records que me’l mantindran present.
Crec que hi havia una conjunció, en ell, entre una passió per la historia i el coneixement, un llenguatge proper, directe, jo diria que carismàtic, una defensa del país, i un arrelament a la comarca, que sempre ha estat el referent. Ho deia fa un any i ara ho reprodueixo : es la capacitat de fer comarca, tant de la Fundació, com del propi Santi Cucurella, un dels grans encerts del projecte
Ens deixa una tasca de recerca, documentada en publicacions i articles, un treball que requereix d’una base acadèmica molt notable, i d’una metodologia rigorosa; malauradament en moments com els actuals, tarannàs com el d’en Santi, no tenen el ressò i reconeixement  que deurien, però el pas del temps ens farà evident el seu buit.
Demà es el moment de l’acompanyament a la família i l’entorn més proper; demà passat un motiu mes per continuar la tasca que, ell, va començar …

Que descansi en Pau …