divendres, 15 d’abril del 2016

Paradisos Fiscals : amagar al fisc, o amagar irregularitats

Ara han estat els papers de Panama que ha posat en entredit un seguit de personatges públics coneguts; molts d’altres hauran passat inadvertits per la seva manca de rellevància o coneixement públic.
De tots aquests la majoria ha respost adequadament; molts han reconegut l’existència d’aquests comptes (millor dit la seva titularitat, o implicació), que no les dades dels moviments.
Caldria situar-nos en el període de fa vint anys i valorar, en aquells moments, les situacions personals : molts d’ells van ser assessorats a fer-ho i, segurament, si no els haguessin venut tant bé el producte a lo millor no ho haguessin fet.
Però dins d’aquesta munió de dades insòlita, també si poden amagar transaccions reprovables, i per tant es un deure del equip que gestiona aquesta informació, de fer l’anàlisi amb molta cura, evitant prioritzar la noticia ver la veritat.
Però independentment d’això no hem queda clar com un despatx d’advocats, amb clients d’alt nivell, no tingues uns controls de seguretat, o d’accés als arxius, mes sofisticats, o que guardes documentació de tants anys mes enllà dels que, reglamentàriament, o per costum son els habituals.
Panama, pot ser un dels països mes afectats en la seva reputació, però molts altres països/paradisos haurien de reorientar aquests espais i evitar l’efecte crida que pot suposar.
L’economia sempre va per sobre de la política : tenim un mon globalitzat econòmicament, però gestionat per normes i lleis pròpies de cada país.