diumenge, 22 de maig del 2016

En Miquel i en Felix ... (297)

La mort d’en Miquel de la Quadra-Salcedo, m’ha recorda’t els anys en que, a Argentaria (ara BBVA), n’havia estat l’entitat capdavantera; sempre teníem, a la sucursal, fulletons relatius a les noves convocatòries encara que, a Catalunya, no ha tingut mai el ressò ni la difusió d’aquest programa educatiu internacional.
La noticia m’ha recordat també una altra persona com va ser en Felix Rodríguez de la Fuente; ambdós, nascuts amb pocs anys de diferència, amb unes simbologies que mereixen un comentari conjunt.
En Felix Rodríguez, havia nascut el 1928; va morir, amb 52 anys, en un accident d’avioneta a Alaska, on estava rodant nous episodis, de les seves series divulgatives d’animals; metge de professió, els seus coneixements del mon animal, el van fer especialitzar-se i, per mitjà dels seus articles en premsa, va arribar al mon televisiu, on va destacar per series, entre d’altres, com “El Hombre y la Tierra”, afavorint el coneixement dels habitats de la fauna existent a Espanya, i ajudant a preservar algunes especies, greument afectades de desaparició.
Home carismàtic, amb un to de veu singular, descriptiu, que transmetia aquesta curiositat aventurera... ; crec que molts, per mitjà de l’entitat Adena, pionera a l’estat, ens va captivar d’aquesta inquietud i va posar l’arrel per a la conservació del medi ambient, solatge de la nostra generació.
Compartien, amb en Miquel de la Quadra, aquest carisma aventurer, inclús, en la seva indumentària i presencia física, un sentit natural d’explicar i de fer encuriosir d’una forma planera, de transmetre...
En Miquel de la Quadra, reconegut atleta i periodista, va ser de la Ruta Quetzal la seva figura emblemàtica; al llarg dels anys, les diferents expedicions, han refet rutes, camins, descobriments, i sobretot recuperat pons i convivències mes enllà de l’estricta visita dels seus participants.
El relat de cada una de les edicions, és una aventura de coneixement, de descobertes i de compartir. Molts dels participants reconeixeran aquesta pèrdua ...
Relats i referents en el temps, vides viscudes amb sentit, al 100 per cent, com les recordarem ...

PD. No volia deixar de fer aquest post, encara que el bloc finalitzarà amb una inserció de mes de les programades ...