dilluns, 10 de juny del 2013

Gracies President Tarradellas

S’acompleixen els 25 anys de la mort del President Tarradellas que, el temps, li donarà la vàlua de la seva transcendència, en el seu retorn; però també del que representava en un moment difícil però, amb politics, que tenien, uns punts de mira, molt mes enllà del tacticisme e interès partidista.
Nomes vaig estar, en una ocasió, en una recepció al Palau, on ell ens va rebre a una representació de la Jove Cambra de Sabadell; el recordo com un home corpulent, una d’aquelles persones carismàtiques, amb to de veu i una personalitat fortes.
Al llarg de la seva Presidència, va posar els eixos del que seria la Generalitat : quan arriba a Barcelona només porta al darrera el seu títol de President, mantingut durant molts anys en la tranquil·litat de l’entorn francès de Sain Martin le Beau; de ben segur que, per els historiadors, la seva personalitat i treball, deixen llums i ombres, però ningú li traurà la seva entrada a la historia de Catalunya.
Difícilment podríem entendre la Catalunya actual, sense el retorn de Tarradellas; el que no es pot comprendre es el silenci que se’n ha fet i recordem amb molta mes presencia mediàtica els aniversaris de Presidents anterior com Irla, Companys o Macià. L’actitud de la Generalitat, en aquests dies, demostra la manca de sintonia de Ciu, i en Tarradellas
Però en Tarradellas també va estar vinculat a la família Monés a través del meu Antoni Monés, amb qui va tenir una amistat personal, fruit de la seva coincidència a la Diputació., l’un com a President i el meu tiet com a Vicepresident