divendres, 9 de gener del 2015

Després de la festa …

Just, aquesta setmana, va ser la festa de Sant Julià que vaig comentar el dimarts dia 6, on vàrem comptar a la Missa, amb la participació d’anteriors mossens (que havien estat titulars a la parròquia) d’altres, que son nascuts a Lliçà, i d’altres Mossens, als quals els hi agraïm la seva visita.
Ser Mossèn, avui en dia, és tot un compromís, i ho valorava interiorment, desprès de saludar-los, en una trobada informal, a la finalització de l’eucaristia solemne i que hem va produir aquesta reflexió que vull compartir :
a)      Després de la festa, de la part mes compartida, de saludar a un i altre, el Mossèn, retorna al seu lloc d’estada, on moltes vegades li tocarà preparar i fer les tasques habituals i logístiques pròpies d’una casa, sempre que no tingui un recolzament extern, o ho comparteixi aquesta tasca amb altres membres de l’església.
b)      No té una casa pròpia, com ho entenem, ni un espai on descansar fora de la residencia habitual, ni moltes altres coses que podem trobar habituals als nostre entorn
c)       Ha de viure en una comunitat, a la qual ha estat assignat, moltes vegades sense la comprensió dels seus membres, però no pot acomiadar-se com faríem la majoria de treballadors, en algunes situacions.
d)      S’afavoreix una solitud, moltes vegades provocada per la seva percepció com una persona que difícilment pot posar-se en situacions familiars, d’atur ...
Tot això hauria de comportar una crida, a la modificació de l’estatus de la vida del capellà; al meu entendre els responsables hauríem de treballar en diferents línies :
-          Afavorir que els Mossens que es jubilen puguin  compartir la resta de la seva vida, a la rectoria d’algun lloc on hagin estat, on els valorin i puguin treballar adequadament;  en aquest sentit recalçaria als actuals titulars parroquials i ajudaria al seu manteniment.
-          Afavorir que els Mossens puguin participar, com un ciutadà mes, en la vida associativa i esportiva del poble, on estan destinats.
-          Afavorir el recolzament efectiu dels responsables entremitjos, oferint espais on es puguin manifestar i proposar accions i suggeriments; en aquest sentit no hi ha circuits on el membre de la comunitat pugui aportar el seu recolzament.
-          Replantejar l’organització de les parròquies, dels consell parroquials, de la normalització dels comptes i la seva rendició de comptes, amb transparència i respecte total a la comunitat.
-          Compartir la planificació a mig termini dels objectius, obres, activitats... de forma que, amb consens, es tingui una línia de treball coneguda, amb independència de qui sigui titular
-          Fer una església de carrer; obligar-nos mes a treballar en el nostre entorn habitual.
Hauríem de trobar normal que, en un sopar de divendres al vespre, a qualsevol espai, restaurant o a casa, la participació del Mossèn fos normal

Si hem pregunteu si el Mossèn ha de tenir família ? : Potser ja haureu llegit la meva resposta ...