El passat 30 de
desembre l’Esther, va comentar el seu llibre a 8TV, arran del malbaratament del
menjar que es produeix (el qual ben
gestionat podria atendre les necessitats del doble de la població mundial
actual) però que, avui en dia encara, hi han molts milions de persones que no en poden gaudir. Aquesta
reflexió, que es punyent, ens fa pensar sobre la quantitat o part d’aquests
aliments, que al nostre entorn mes proper, es malbaraten.
Però m’agradaria
aportar un punt més de reflexió :
a)
Hi
han molts aliments que s’elaboren amb excés (el pa…) o amb poques referències i
que després no es poden reaprofitar
b)
Aliments
frescos recollits en origen encara sense madurar, i que son sotmesos a
desplaçaments, canvis de temperatura i, per tant, no s’aprofiten al màxim, ja
que al dia o de pocs dies s’han deteriorat i perdut les seves propietats
(fruita, amanides …)
c)
Envasats
de grans superfícies que no sempre s’ajusten al nombre de persones de la
família, i en queden restes que als pocs dies, ja no son tan atractius
d)
Productes
que tenen dates de caducitat properes (ous, iogurts …)
e)
Parts
de l’aliment que son poc atraients (fulles de l’enciam mes externes…), i els destruïm
f)
Productes
amb un envasat, que no s’ajusta a les necessitats familiars.
g)
Poca
afició a congelar les restes de menjar cuinat
Cal remuntar-se,
uns anys, per veure que a les masies, i als pobles, el grau de rebuig era molt
inferior i les sobres, del menjar, per a fer nous plats (croquetes, carn d’olla
...) o s’aprofitaven per al bestiar de corral, i les verdures, hortalisses, i
fruita es collien, segons les necessitats.
Hi ha un altra
malbaratament que es va comentar a l’entrevista amb l’autora a, i es el cost de
transportar certs aliments d’indrets llunyans (especialment el peix i marisc)
Una solució : els
productes Km. 0, però ja en parlarem demà …
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada