dimarts, 6 de gener del 2015

Sant Julià de Lliçà d’Amunt : un mil•lenari amagat

Demà es Sant Julià, un sant amb una onomàstica poc coneguda ja que, al ser el dia després de Reis i de les festes nadalenques, el que és vol es tornar a la normalitat de les escoles, i del treball quotidià. Es una festa local, festiu a la majoria d’establiments però que, a la majoria de gent del poble, passa inadvertida, ja que treballen en altres poblacions veïnes, i només una missa solemne, a les 19 hores, ens recordarà la data.
Però potser aquesta festa hauria d’ésser més especial : llegia aquest diumenge, en un plafó que hi ha just davant de la porta principal de l’església que l’any 1014, és la primera referencia en que hi apareix el nom de Parròquia de Lliçà d’Amunt (millor dit en llenguatge de l’època).
En alguna altra vegada he comentat que les fites d’aniversari son moments puntuals, que ens marquen el pas del temps, que ens faciliten la reflexió i son motiu de celebració; en les que son inferiors al segle, encara hi ha persones que han conviscut amb la totalitat del període; mes enllà d’aquesta fita, recordem els pas de les generacions, una evolució, una historia llarga ...
Les commemoracions les entenc, i han d’entendre’s, des de la participació, la implicació i la complicitat de tots els que compartim i valorem el que es i ha estat, com a referència la Parròquia.

Le pedres ens poden parlar de molts fets importants, d’aquells que cadascú de nosaltres, i dels que han precedit,  han volgut compartir en comunitat, amb els demes a la casa de Deu ... el meu record a tots ells.