dimecres, 3 de febrer del 2016

Avis i nets : família transversal

El Punt Avui, de l’edició d’ahir dos de febrer, publica a la pag. 13 un reportatge amb el nom de “Un estudi conclou que els néts rejoveneixen els avis”, fruit d’un treball internacional en el que hi ha participat, entre d’altres, la universitat Pompeu Fabra de Barcelona. L’estudi arriba a la conclusió de que la relació, amb els nets, ajuda als avis a trobar un nou rol, i a sentir-se més joves de l’edat cronològica, que els hi correspon.
Com a avi, aquesta percepció es certa; un altra plantejament seria veure el que ,aquest valor afegit, aporta al net i es percebut, per aquest, com quelcom vital.
Hi ha molts nets que no poden gaudir dels avis en la mida justa; uns, perquè la suma de nets els fa fer mil combinacions per atendre’ls, d’altres perquè son percebuts per als nets com a persones amb limitacions pròpies de l’edat i no poden seguir el seu ritme, d’altres, malauradament, no en poden disposar o es troben amb malalties que limiten la seva capacitat ...
Però ni ha molts d’altres que hi posem molta il·lusió, moltes ganes de viure amb intensitat aquesta etapa de la vida esperant que, amb el créixer, poder compartir estones i activitats.
En aquest moments on el jovent esta sotmès a un “esclavatge” tecnològic (o al menys així ho identifico), cada vegada hi ha més nois i noies que es tanquen en les seves converses al mòbil, s’aïllen del mon real, i individualitzen la seva relació familiar.
Quantes coses ens perdem de les vivències i del saber dels avis : del escoltar, del ser-hi, de l’aprenentatge de les petites coses casolanes, del creixement i del coneixement, de perdre les pors i de somiar, de la nostra pròpia identitat, de la tradició i del que hem estat ...
Tant de bo hagués pogut tenir mes temps als meus avis: ara els recordo i els admiro.