dijous, 31 de desembre del 2015

Accedir-hi i demostrar-ho ... : Del sentit individual al sentit col•lectiu

Sempre he tingut clar que quan una persona accedeix a algun òrgan col·lectiu, sigui polític, associatiu, o empresa, ho fa en virtut d’un currículum, d’uns estudis, d’un coneixement, o de la pertinència a un determinat grup polític.
Mes enllà d’això cal demostrar l’aportació individual a uns objectius que son comuns i, per tant, els “mèrits” que han ajudat a aconseguir-ho, han de quedar en un segon terme, i aplicar les potencialitats pròpies al fi conjunt.
Ho comento perquè, moltes vegades, aquest origen ens fa còmplices i ens limita la nostra disponibilitat, com si fóssim presoners d’unes idees concretes. Es molt fàcil trobar als mitjans, que, darrera el nom d’una persona hi apareguin les sigles de l’entitat (especialment el món polític) com si aquesta persona nomes representes a un determinat col·lectiu de persones, que pensen com ell.
Si ens centrem en l’àmbit polític, cada regidor, alcalde, ... ho es de tot el col·lectiu ciutadà, amb independència de la llista, o partit, per el qual hagués obtingut aquesta responsabilitat. En la mida de que ens alliberem d’aquesta limitació d’origen, podrem avançar col·lectivament.
Ho dic, també, per la situació a Catalunya; intentar que, una opció política, per majoritària o minoritaria que sigui, pugui representar una posició determinada (essent respectables totes elles), sense comptar amb l’aportació d’altres representants, no és la millor opció per avançar col·lectivament.
Tots hem de fer governable, i gestionable, el nostre entorn : la suma de totes les voluntats obertes han de facilitar els acords : encara que tinguem majories, i poder, cal tenir presents a tots els demes, que ens envolten.
Però tenim d’altres entitats més properes que també hauríem de fer aquesta reflexió ...