dimarts, 1 de desembre del 2015

Lliçà Centre II : Quan l’important es el “qui”

Ahir, al capvespre, a la primera planta de l’Ajuntament de Lliçà d’Amunt, hi va haver una trobada oberta amb empresaris locals per a valorar, i fer aportacions, a la nova centralitat que es preveu amb el trasllat, de les instal·lacions de Biokit,al nou polígon Logistic de Mango.
La recollida de dades, i d’informació de camp prèvia a les conclusions que es puguin aportar, s’està realitzant a traves de “Arquitectura de la UPC”; en la presentació es va fer una reflexió de la situació actual que, evidentment, coincideix amb la que com a veïns veiem, detectem, patim, i en som conscients d’aquesta realitat, moltes vegades fruit d’una manca de visió, a mig termini, per part dels responsables locals (persones, entitats, empreses i administració).
Al llarg d’aquests disset anys que portem al poble, hi ha hagut propostes diverses : des de l’Agenda 21, fins al projecte Lliçà Centre (del 2002), que va estar exposat en un local davant mateix de l’Ajuntament, tots ells guardats en l’oblit.
Al sortir de la reunió, hem va quedar la sensació de que tindrem un nou exemplar a la biblioteca dels impossibles, darrera mateix del pla de dinamització comercial local, que mai mes ningú ha esmentat, malgrat el cost de l’oportuna subvenció.
No descarto que el espai, instal·lacions i ubicació de l’actual Biokit, es una eina que pot ajudar a endreçar determinades mancances, amb un “centre” on no hi ha una agrupació de serveis (Cap, Biblioteca, Instituts, botigues ...) on tot està separat i cal agafar el cotxe sempre. Inclús a la divisió administrativa l’espai mes “originari” de l’actual Lliçà, es denomina “El Pla”.
Però el problema no es el que hi puguem fer : el que cal es, seduir novament a la població local, a tornar-se a identificar amb el que el poble ofereix amb el handicap de que, en aquest sentit, anem uns anys endarrerits i l’oferta, en tots els sentits, propera és més llaminera.
Durant la xerrada, a la qual hi varen assistir representants de sis comerços, cap empresa, llevat del Sr. Salavert, alt directiu de Biokit, es va fer pales que el problema no és tant puntual d’aquest nou espai disponible, sinó que afecta igualment, al centre històric, molt degradat actualment, a la manca d’espais urbanitzats d’esbarjo, de la difícil circulació peatonal a l’espai de la carretera, amen del tema aparcaments, i que com un trencaclosques no es pot solucionar una cosa sense valorar el seu encaix local.
Però anant al tema de la capçalera : si no definim qui ha de tirar endavant aquesta proposta/projecte que, amb valentia, replantegi la resolució de espais conflictius (en el sentit de poc accessibles, o distribuïts incorrectament), que tingui la previsió de definir la identificació de Lliçà com a  referent de quelcom engrescador i, d’anticipar-nos, al que la societat del segle XXI ens demandarà com a poble, en la seva vessant de satisfer unes necessitats reals d’esbarjo, de desenvolupament personal, de proximitat en les compres, i de realitat generadora d’activitat econòmica i de llocs de treball
Aquest qui, no és una persona, ha de ser un àmbit col·lectiu que hauria de liderar-ho; o en tot cas continuarem apedaçant com hem fet fins ara

Per cohesionar, hem de sentir que estem al mateix poble ...