dilluns, 25 de novembre del 2013

Comerç crida comerç (II)

Aquest dissabte passat varem anar a comprar unes sabates a Mollet del Vallès; just varem trobar estacionament enfront de la mateixa botiga, i com que érem propers a l’hora de dinar, ens hi varem quedar, en un restaurant que ens va recomanar la dependenta de la sabateria, i encara desprès, ja amb el cotxe ven aparcat haguéssim fet una compra addicional, però encara no era horari d’obertura de tarda.
Hi ha cert tipus de compra que formen part de la nostra segona pell (sabates, roba, ulleres ...) en que si hi ha oferta de compra per Internet, es important provar-ho, tenir l’assessorament, i estar-ne segurs de que ens queden be.
Ho comento això per la interdependència, i la venta creuada, que pot generar un establiment respecte de l’altre i com, aquests, poden esser complementaris, i donar comoditat a la compra d’altres productes o serveis, d’una forma natural, i dins del teixit urbà d’una població, com un element mes de la vida diària.
Aquest mateix concepte es el que fa que un centre comercial generi elements de compra per a complir totes les necessitats d’una persona (compra genèrica, compra especialitzada, restaurants, bars, cinemes ...) i passar-hi tot el dia sense avorrir-nos.
Però les grans superfícies s’han instal·lat en llocs aïllats dels centres històrics : en molts indrets han estat les rodalies (amb mes capacitat de terreny comercial i d’estacionament) les que han guanyat, amb les obligacions d’accedir-hi amb cotxe propi, o a Barcelona, en indrets o antigues fabriques (Glories, Maquinista ...), llocs emblemàtics (Arenes ...), o zones de nova expansió (Gran Via2 ...).
L’efecte entre uns i altres es el mateix : fomentar la venda, apropant establiments en un petit espai, i que puguin cobrir tota la oferta : però els mitjans no son els mateixos, un gran centre comercial te potencial i forma d’accedir a les administracions amb mes facilitat, que el petit empresari o botiguer, amb menys ressò mediàtic, i amb menys facilitats

Es el mateix efecte que molts anys enrere cobrien els mercats municipals ... però aquests formaven part de la nostra vida quotidiana.