dimecres, 20 de novembre del 2013

Torre Agbar : Perdoni Sr. Jean Nouvel ...

Quan li van encarregar l’edifici, ara anomenat Torre Agbar, fa una dotzena d’anys ningú podia pensar que el seu edifici es convertiria en un mes d’una espècie de mostrari de diferents edificis singulars que conflueixen a la Plaça de les Glories, ni del seu canvi de destinació.
D’una part, suposo que quan es planteja un edifici, una de les línies definitòries es la seva utilització posterior i per tant els paràmetres i necessitats dels inquilins, i de la comoditat i circulació interior dels mateixos.
Avui ens sobta la possible utilització de l’edifici com un nou hotel a Barcelona, instal·lat a aquest edifici; penso que si en Jean Nouvel hagués previst aquesta destinació segur que el seu edifici hagués tingut alguna particularitat que ara se’ns escapa, al igual que les obres d’adequació i canalitzacions, poden obligar a fer retocs, que de coneixes la seva destinació haguessin estat previstos. Es el mateix dissenyar un edifici per oficines, per hotel, per clínica o per habitatges ?
També li deu sobtar Sr. Nouvel que ens menys de 10 anys, l’edifici no haguí tingut l’èxit esperat, mes enllà de la ridícula comparació amb figures de diferents connotacions i ara li canvien l’orientació, en una operació típicament mercantilista.
Però també suposo deu estar una mica desil·lusionat amb un entorn que en lloc de formar tot un cos homogeni, es fruit d’edificacions singulars difícilment agrupats en un sol estil arquitectònic : de la fabrica Olivetti (ara centre Barcelona Glories), al centre de Disseny, als nous Encants, al Auditori, al TNC ... per cert que el nou equipament dels encants també ha sofert variacions, per no haver tingut en compte variables climàtiques i d’orientació que haguessin d’haver estat calculades en el seu plantejament.
De vegades  s’entossudeixen (els promotors, empreses grans) en cercar als millors arquitectes per fer una obra, que mes endavant desprecien, perquè ja han tingut el nostre reconeixement mediàtic i publicitari : ja han fet la seva piràmide per la historia, allò que els farà passar a l’ immortalitat de les desventures. No haurà passat una dècada en que Agbar fuig de l’edifici al·legant una despesa de manteniment excessiva.
Jo penso en una obra d’art, una molt bona obra d’art, que mereix estar en un museu, us imagineu que pocs anys desprès la veiéssim penjada en el racó d’un bar ... : hem de saber valorar la creació i  qui ho ha fet.

Segur que amb la meva neta, quan la pugui acompanyar a Barcelona, de les glories, nomes li ensenyaré la Torre Nouvel. Gracies per tot el sentit que hi va posar.