dimarts, 26 de novembre del 2013

Les associacions de parats : es una opció valida ?

Fa uns mesos vaig participar en unes trobades que, organitzades per l’Ajuntament de Lliçà d’Amunt,  pretenien motivar als parats, i a la vegada veure de quina forma l’Ajuntament podia incidir-hi.
El cert es que a les, tres o quatre, reunions que es van fer, no varem trobar el camí idoni per a vehicular aquests objectius, que semblaven tots hi estàvem d’acord; fins hi tot deu constar al Registre d’Entitats del municipi l’alta de la Plataforma d’Aturats de Lliçà d’Amunt - PALLA.
Mes enllà dels fets, he de manifestar que l’idea, no hauria d’haver caigut en l’oblit; els parats necessiten d’algun òrgan que els representi, en vehiculi les seves inquietuds, els faci visibles al mon empresarial local i en faci de portaveu davant l’Ajuntament.
Es evident que el repte era prou gran i a la vegada engrescador : d’una part hi va fallar una poca assistència a les reunions (convocades al Butlletí municipal), i per tant el grupet nomes ens representàvem a nosaltres (parats, i veïns interessats en aquesta problemàtica); repte també perquè requeria que dins d’una problemàtica personal, s’haguessin de dedicar esforços a treballar per altres persones a les quals no coneixíem. Potser també hi va ajudar un debat sobre la representativitat que podíem aportar uns veïns que preníem aquesta iniciativa, i per tant ens fixàvem uns objectius que creiem adients, però que no havien estats referendats per una assemblea de parats.
Les oportunitats de feina que es generen gota a gota, solen quedar col·lapsades per una demanda, i nomes serà l’acció coordinada de totes les parts que farà millorar-ho.
D’una part un empresariat que sigui conscient de que hi ha treballadors al poble que poden suplir aquesta demanda, d’altra oferir als parats unes accions formatives sorgides de les inquietuds pròpies, mes que d’una programació a distancia, i d’altra oferir i fer arribar al parat, els drets i/beneficis que li poden oferir les administracions i les empreses privades.

Hi ha iniciatives com a l’Ajuntament de Parets del Vallès, on els establiments que s’han ubicat al sector comercial Iveco, han delegat la selecció de personal a l’oficina de treball de l’Ajuntament hi ha prioritzat als residents al municipi. No crec que es tracti de que sigui decisiu aquest paràmetre, però si que sigui valorable amb una puntuació suplementària.