divendres, 8 de novembre del 2013

REC08 : Reflexions desprès de la visita

Ahir vaig estar, a Igualada, visitant el barri del Rec i les botigues temporals que, dues vegades l’any, ocupen naus industrials inactives (la majoria del segle XIX), i que son un espai idoni per a aquest esdeveniment.
Ja hi havia assistit, a la darrera ocasió, en dissabte però volia veure-ho amb mes tranquil·litat, ja que el dissabte hi acostuma a haver-hi molt mes de públic del habitual, i els carrers estrets i els espais es fan petits.
El primer que sobta es que en el recorregut de les diferents naus/marques comparteixes espai vial amb altres tallerets e industries que estan en actiu i, per tant, es una barreja o complementarietat de persones, vehicles i d’anades i vingudes.
Aquesta mateixa complementarietat s’ha fet palesa en aquesta edició amb l’aportació d’ofertes, i difusió d’activitats comercials, del centre d’Igualada, que en anteriors ocasions s’havien queixat de que, la majoria de gent, mes enllà de les compres, no gaudia dels recursos i oferta comercial que si oferia, atenent el volum important de gent que s’apropa el REC.
Al llarg de l’observació, he vist persones amb bosses, de vegades amb quatre o cinc, anant d’un indret a l’altra, uns tafanejant, d’altres adreçant-se directament a la marca precisa, en un recorregut identificat i fàcil de seguir.
La decoració dels espais, es efímera, moltes vegades es encertar en la reciclabilitat d’elements que cobren una nova funció : un palet, una taula antiga del propi edifici, o inclús elements arquitectònics del immoble que son reforçats per la presencia de vida …
Hi ha una consolidació del model, del format, de les marques conegudes que hi aposten amb la seva presencia, un públic engrescat que be d’arreu, i una aposta de conjugar el treball públic i privat, de les administracions i de les empreses perquè sigui una realitat.
En altres indrets també provinents del tèxtil, la pressió Inmobiliaria va fer desaparèixer edificis fabrils, per ocupar-hi pisos, que ara no tenen la demanda de quan van esser construïts i, per tant ,m’agradaria que una part dels edificis de la Igualada mes fabril es mantinguessin amb noves ocupabilitats, que en garantissin la seva presencia e historia.
Jo crec que a altres indrets, també seria possible fer uns espais semblants (no dic la competència), però per exemple a la comarca, a la Garriga que ha tingut una vinculació molt forta amb el mon del moble i la fusta, no seria possible ?
Fins aviat