dijous, 21 de novembre del 2013

De fires i firetes ...

Pocs dies ens manca d’aquest mes de novembre, per entrar en un mes agraït : el desembre, mes d’alegria, festa, compres, regals, Nadal ... i que finalitza amb el gran esclat del fi d’any.
Es d’aquells mesos que no hauria de mancar a cap calendari. Però, aquest mes, es també tot un seguir de fires i firetes que poble i poblet fan coincidir en un període propici : tot es una excusa per a muntar, amb mes o menys encert, amb mes o menys edicions, un motiu per a la festa i concentració de persones, avides de veure i comprar allò que s’ofereix.
Però també, tanta oferta, fa que les fires de mes pes, i tradició, se solapin en dates amb altres d’una reconeguda presencia i vitalitat i els, quatre, caps de setmana del mes estan atapeïts d’ofertes a arreu del territori.
L’excusa el primer cap de setmana (amb un pont generós, la majoria d’ocasions) es el torn de la Fira d’Espinelves i del Mercat de Vic; mes enllà vindran les de Vilafranca, El Prat de Llobregat, Valls ... com un Pre Nadal.
Els tradicionals mercats de Santa Llúcia, a molts indrets, porten l’ambient nadalenc al carrer, amb parades, cada vegada, menys dedicades al mon del pessebrisme, a la recerca d’aquella peça o element paisatgístic que arrodoneixi l’ambientació ... i formen un conglomerat de tradicions globalitzades difícilment complementaries (Reis Mags, Pare Noel, Santa Claus ...), però que comparteixen espai a la mateixa botiga.

Però el que val de tot això es acabar l’any trencant amb l’ambient gris del 2013, com si volguéssim exprimir la resta de l’any abans que aquest s’esgoti ...