dimecres, 20 de novembre del 2013

De col•leccionisme : Entrevista a Radio Mollet 19.11.13

La Montse Gabarroca va pensar en mi per a una intervenció, al programa Posa’t les piles, dels matins; el cert es que hem va trucar el dia abans, i sense conèixen’s vaig acceptar.
Tinc una col·lecció de documents mercantils (com a referència principal), encara que hi tenen cabuda múltiples expressions de la vida diària (lletres de canvi, talonaris de xecs, rebuts, cartes comercials, contribucions, cartilles de racionament, cèdules personals, paper timbrat, segells fiscals, entrades, tiquets de transport, accions ...), en resum tot allò que ha esdevingut el rastre de la vida diària dels segles 19 i 20 principalment.
Es una col·lecció d’aquelles que un se sent content, no pas per el valor dels documents, sinó per el testimoni, el que representa cadascun, i el d’haver garantit al menys la seva conservació. Malauradament som molt donats a tirar coses sense valorar el que representen, i una cosa antiga, viscuda o familiar no te reposició
Però la meva reflexió va en el sentit del que representa, el col·leccionisme, en general : d’una part penso que no pot ser una moda, tampoc pot ser un recull de peces sense un ordre, ni pot ser quelcom egoistament personal.
Les col·leccions mes enllà de l’entusiasme del propi titular que hi ha esmerçat molt de temps i dedicació, ha d’esser un espai per compartir i transmetre els valors del que representa la col·lecció en si : si som capaços de transmetre-ho serem capaços de que la col·lecció pugui esser valorada, entesa i perpetuada.
Però això també comporta una tasca de “museïtzació”, de dotar a la col·lecció d’un mínim recorregut harmònic, documentat i complementari, que faci entendre el valor de cada peça en el context en que s’ha produït. Jo personalment he identificat una sèrie de documents, a partir dels quals hem podran permetre i servir d’excusa, per a documentar fets, que no sortiran a la historia publicada, però que formaran part de la nostra petita historia.
Ja ho vaig dir a la radio : soc una de les moltes persones que ens varem apropar al col·leccionisme a la Plaça Reial i al Mercat de Sant Antoni tot buscant, regirant i, amb un criteri selectiu, adquirint aquella peça que ens feia retornar satisfets a casa, com si haguéssim trobat un petit tresor, una peça mes del puzle, que ens emplenava i completava la nostra col·lecció.
Tot aquest procés de cerca, de gaudir de la col·lecció, del fet cultural que comporta, dels espais de tranquil·litat que et permet gaudir, del fet de poder compartir l’afició amb altres, els intercanvis físics d’objectes, o de coneixements o descobertes ... cal recuperar-ho, i donar-ho a conèixer.

A la nostra època van esser els segells; ara son les plaques de cava que tenen el protagonisme, i que hem d’agrair que tornin a posar d’actualitat una forma d’esbarjo i de creiexement personal, apte per a tots els públics i butxaques.