dimecres, 15 de gener del 2014

Guardem o compartim – Digitalització Fons Rauric


Aquesta setmana ha finalitzat la digitalització dels llibres, parroquials, disponibles del indret de Rauric (terme de Llorac), que he subvencionat de forma particular. Això permetrà que, aquesta documentació, estigui consultable des de qualsevol indret.
Aquest procediment es complementari al que, altres institucions, havien desenvolupat i que, ara, amb aquesta nova opció particulars, investigadors i persones interessades hi podem col·laborar.
Rauric es un petit indret, sortint de Santa Coloma de Queralt, en direcció a Llorac, Vallfogona o Guimerà, en els límits entre les províncies de Tarragona i Lleida; la seva proximitat a Santa Coloma (uns tres quilometres), ha fet que la majoria de la població s’hagués anat desplaçant a Santa Coloma amb majors serveis i comoditats.
No tindria cap sentit, guardar uns llibres sagramentals, alguns d’ells amb quatre o cinc segles d’antiguitat, sinó son capaços, amb les noves tecnologies, de preservar-ne la seva integritat; d’una part, digitalitzant la imatge (que no patirà noves agressions), tot resguardant els originals i evitant la seva consulta reiterada, i l’acostament d’aquesta informació, evitant temes com el desplaçament a l’arxiu, els horaris, i les limitacions físiques i de reproducció dels documents.
Segurament, a partir d’aquest fet, no aconseguiríem encuriosir mes persones en el coneixement del passat recent del indret però si que, ajudarem a veure que, unes cases, ara pedres sense sostre en una majoria, poden esser valorades com espais en que unes generacions, enrere, n’havien fet un espai vital. Per les persones que ens hi hem acostat una ocasió de conèixer la realitat d’una historia que ens ho recorda i,una ocasió, o excusa per iniciar un recull històric d’allò que ha estat.
De moment, una satisfacció personal, que tindrà continuïtat ... el futur, ens dirà si ha estat la pedra de quelcom mes positiu ...