dilluns, 27 de gener del 2014

Reempresa o renegoci …

Des dels seus inicis segueixo l’iniciativa de Reempresa i del ventall de nous acords que s’estan signant per fer arribar, aquesta iniciativa, a molts indrets : la meva felicitació i el desig de que sigui un èxit.
En alguna altra ocasió m’haureu sentit expressar en el sentit de que,la creació de nous llocs de treball, ha de venir, tant de les noves iniciatives que es generin, com del manteniment dels actuals llocs de treball, facilitant la seva viabilitat i/o successió.
Feta aquesta apreciació i seguint el cas d’un comerç, crec que ens manquen, encara, eines per a valorar negocis actuals en la perspectiva de la persona que els adquireix.
El cas que us comento correspon a una botiga on el titular es, a mes, el propietari del local on s’ubica; aquest fet fa que el cost del lloguer, que en l’actual situació té un valor no prioritari (el local es seu i per tant el cost es minimitza), enfront d’una situació nova on el nou empresari, es veu sotmès a un lloguer, a preus de mercat i, per tant, la viabilitat del negoci s’ha de plantejar sota prismes diferents.
D’altra banda hi han contactes, relacions comercials, algunes d’elles que sobrepassen l’àmbit econòmic i es converteixen, amb el temps, en lligams d’amistat que, en el moment de la transmissió, poden perdre la seva efectivitat.
Altrament aspectes com les amortitzacions de les inversions … no son valorats de forma adient i, per tant, el que en una situació pot esser un negoci de manteniment, amb una viabilitat reduïda, en la situació del nou adquirent pot esser un handicap, en el seu començament.

La transmissió d’una activitat econòmica, s’ha de veure com molt mes que una transacció o compravenda : hi influeixen altres factors difícilment quantificables, però que també formen part del procés ...