dijous, 30 de gener del 2014

De Sant Antoni als Tres Tombs …

En Roger Costa, va penjar, a la secció de Preguntes amb historia, el 17 de gener passat un comentari envers l’evolució de la festa de Sant Antoni cap als Tres Tombs; agafant el fil del seu comentari, i de les vivències de  la Festa en aquets darrers anys, us deixo aquesta reflexió.
La festivitat, en aquest cas de Sant Antoni abat, ens apropa a uns orígens, certament llunyans en el temps, d’una vinculació sorgida per tradició i devoció a un dels sants que han arrelat a la nostra terra i que formen part del nostre imaginari popular; altres sants relacionats amb el mon de la pagesia, com Sant Isidre o Sant Galderic, no han tingut el ressò, ni la diversitat de festes, al seu voltant.
Els Tres Tombs es la part mes vistosa, mes externa de la festa; es la desfilada, moltes vegades, desordenada de genets, cavalls, carros, carruatges … i de moltes altres varietats d’animals i enganxes, arribats d’arreu.
Indumentàries, ambient festiu i colorista, animals domèstics, els carros de pobles veïns, el tortell o la coca, l’esmorzar dels participants, la musica festiva de la banda, els abanderats … un joc de sensacions per no perdre’s i que es recomanable que us hi deixeu portar, per la pròpia festa.
Mes enllà d’aquesta vessant hi ha un decalatge cap, a donar mes relleu, a l’àmbit festiu que al pròpiament religiós i d’agraïment al sant, un fet que neix del major grau de laïcitat a la societat, i de la poca actualització del missatge del sant. A mes, avui l’església es un lloc poc propici per al jovent, acostumat a missatges visuals directes i on, el misteri de l’entorn, requereix d’altres percepcions com la fe, la reflexió interior, o el sentiment de comunitat.
Si volem que la festa mantingui contingut, caldrà trobar un equilibri entre festivitat religiosa i festivitat lúdica : una i altra han d’anar lligades. La possibilitat de que la festa sigui reconeguda com a una varietat de festa d’interès nacional, pot ajudar a garantir els principis que l’han inspirada. La “passada” es la representació d’una historia propera i viva, on persones i animals reviuen formes de fer, de transportar i de viure …
Els sants no poden esser l’excusa per la festa : la festivitat ha d’esser el pal de paller on la resta d’activitats hi tinguin el seu lloc : hem de quedar-nos amb l’essència de les coses, especialment les nostres, les que han arrelat, i que formen part dels nostre ADN.
Però Sant Antoni també pot esser un bon motiu per trucar al veí i dir-li : “... abrigat que anem a la passada …”; es en, aquests moments, que fem i ens sentim poble, de deixar-nos captivar per aquest ambient col·lectiu que compartim…
Aquest diumenge nosaltres hi serem a Santa Perpètua de Mogoda.
Us deixo l’enllaç de l’article esmentat :