dimarts, 15 de setembre del 2015

Algú ens ho podria explicar : comerç local a Lliçà (IV)

Al llarg de la meva vida professional mai he recomanat treballar amb, el que s’anomena, “economia submergida”. Malgrat tot tampoc he tingut raonaments suficients per a rebatre aquest tipus de treball i, per tant, ha estat la responsabilitat de cadascú qui ha fet que una activitat esdevingui, en una situació o en una altra.
Crec que l’economia submergida ens afecta i perjudica a tots; fins i tot podria entendre a aquelles persones que no tenen una facturació suficient per a no cobrir les despeses genèriques, i les obligacions fiscals i laborals, però això no pot esdevenir una situació permanent. El cost de no pagar les obligacions fiscals i laborals fa que el preu final del producte, o servei, esdevingui molt mes baix que el d’un altra professional, botiguer o empresari; però les obligacions, i el repartiment de les despeses, que ens permeten que la nostra societat funcioni, son una obligació que ens correspon d’afrontar a tots.
Aquesta economia submergida es fàcilment detectable : no es publicita als mitjans habituals, en el missatge divulgatiu prima el preu sobre altres factors, no ubicació física o aquesta sense retolació … Però per fer front, o al menys limitar aquesta practica, cal també que els propis botiguers i empresaris actuïn d’una forma coordinada, per exemple :
a)      Cal dotar, i publicitar, un llistat de botigues i empreses, fàcilment detectables i localitzables, amb facilitat
b)      Cal garantir que la qualitat dels serveis i productes, sigui un dels factors potencials, a la vegada que l’atenció al client, la rapidesa i orientació en el producte o servei més adient.
c)       Cal potenciar la formació, especialització de les botigues i empreses, en especial de les persones que estan directament implicades amb el client.
d)      Cal afavorir la implicació, en les activitats col·lectives, potenciant la difusió i potenciació de les mateixes, i de noves iniciatives

Un poble sense una activitat econòmica potent, que generi llocs de treball, i les interrelacions que es produeixen, es limita la seva supervivència.