divendres, 25 de setembre del 2015

La Mercè i l’Ordre de la Mercè : nomes per això calia ser-hi

Lamentable l’activitat dels regidors de l’Ajuntament de Barcelona, al balcó principal, per una ciutat que aspira a, ser referent i, capital del exemple. La festa no pot tenir ni una segona intencionalitat, ni aprofitar el tot si val; si volem fer creïbles als politics aquest es un mal començament, malgrat que estiguem de festa o no. Un regidor es un representant de la ciutat, amb independència de la candidatura per la qual hi ha optat, i cada un d’ells, representa a tots els barcelonins, pensin el que pensin.
Crec que la manca d’assistència de la màxima representació institucional de la ciutat a la Basílica de la Mercè, no hauria de respondre a una posició religiosa personal, ni d’interpretació, al igual que, trobaríem normal, la visita o assistència a alguna de les altres confessions religioses establertes a Barcelona.
La Diada te per a mi dues vessants : una l’acte religió, d’una part com a tradició i com a reconeixement a la patrona de Barcelona que es; una altra cosa seria que, des de l’Ajuntament, es replanteges el treure el patronatges de Santa Eulalia i la Mercè, al igual que es qüestionen, els noms de determinats carrers.
L’Ordre de la Mercè, va ser fundada a Barcelona per 1218 com a Ordre Religiosa per Sant Pere Nolasc; ell era un mercader que, amb el seu  patrimoni, va dedicar-se a l’alliberament de captius, que eren venuts com a esclaus, resultat de les incursions de musulmans i pirates. El nombre d’accions va fer que els recursos minvessin i es creessin grups per a la recerca de almoines, destinades a l’alliberament de presoners.

Actualment el nombre de membres d’aquesta Ordre supera els 700 a tot el mon, i ha adaptat la seva funció a ...”l’alliberament de les noves formes d’esclavitud espiritual, psicològica, econòmica i social ...”