dilluns, 7 de setembre del 2015

Algú ens ho podria explicar : comerç local a Lliçà (II)

En la darrera reflexió feia esment del comerç, relacionat amb l’alimentació de persones i d’animals; en aquesta, volia introduir l’àmbit de les botigues enfocades a l’entorn de la cultura, com a mitjà de formació i de creixement interior i com a element de promoure iniciatives, i projectes locals.
Dins d’aquest àmbit hi podem incloure, les llibreries, les tendes de còmics, les de discos, les d’art (pintura, fotografia, manualitats ...), les de musica ... i altres que puguin desenvolupar des d’un punt de vista pràctic aquestes disciplines : dansa, teatre, ...
Quan definim el que es una llibreria, generalment l’associem al indret on comprem el diari, i poques vegades al espai on fullejar, recercar un llibre, adquirir-lo per a nosaltres, o per fer un regal; al centre de Lliçà es molt difícil trobar el diari ja que, des del barri de Sant Joan, passant per el de Sant Baldiri no hi ha cap botiga on comprar-lo, ... cal arribar fins al Supermercat Condis, on a part dels diaris i ha una selecció de revistes setmanals. Mes enllà, a la Cruilla, hi ha un altra quiosc, amb una oferta mes ample en revistes, però no en llibres.
Es cert que a Lliçà tenim la Biblioteca però, hi ha llibres que els cerquem, a lo millor els volem consultar, o no sempre estan disponibles a la Biblioteca, per exemple guies, llibres de turisme, llibres especialitzats o tècnics ...; a les llibreries també podem cercar l’orientació respecte d’autors, les novetats, la comanda de llibres de petit tiratge. Tenim una Escola de Musica des de fa anys, però no tenim a prop cap botiga d’instruments musicals, de partitures, de discos, o de CD ...
Aquesta faceta de l’oferta cultural no la tenim ben coberta, en una població que ronda els 15.000 habitants; segur que ens poden esgrimir temes de rendibilitat, de generació de negoci... però, a cada població, hi hauria d’haver un comerç mínim, aquell comerç necessari perquè la població pugui tenir cobertes les seves necessitats de compra habituals.

I això nomes pot ser possible amb la complicitat de tots, i veient mes enllà del nostre establiment.