diumenge, 29 de desembre del 2013

Gracies a tots els que us heu deixat escoltar ... El silenci dels telers

Ahir, a la tarda, l’Assumpta Montellà va estar al Centre Cívic el Vapor (de Santa Perpetua de Mogoda), per presentar aquest seu darrer treball, al voltant de les experiències de les dones a les colònies tèxtils, esteses al llarg dels nostres rius Llobregat i Ter majoritàriament. Coincidia també amb la presentació, i entrega, del darrer “Ordit” que el Crem entregava als socis, i que tracta sobre el procés d’industrialització a Santa perpetua, i de quina forma aquest dibuixa el futur urbanístic i la utilització del sol.
L’Assumpta te un llenguatge directe, planer, estructurat ... i al llarg de la seva dissertació va detallar el procediment, i acostament, a aquest col·lectiu de dones que han guardat en silenci moltes de les vivències viscudes; en algun punt ens va fer espurnejar els ulls, o treure un lleu somriure amb alguna anècdota : de tot es pot deduir una satisfacció del fet d’haver viscut i estat la seva vida a la Colònia, però la visió més oberta i actual ens ofereix una imatge dura i complexa.
Hem d’agrair a l’Assumpta la seva dedicació a aquest gènere documental, entre la historia i la vivència intima, i l’esperonem a que ens ofereixi nous espais i vivències per emocionar-nos, tant des de la vessant del reconeixement, com de la vessant de donar a conèixer realitats molt properes en el temps.
No es fàcil aquest treball de l’Assumpta : el nostre cervell guarda informacions desordenades, moltes vegades amb l’influencia de fets viscuts, de l’entorn, de la família ... i que ens fa singulars dintre del mateix grup. D’altra banda no solem ser oberts, i guardem les nostres realitats de forma interior : arribar a aquest interior, requereix hores de conversa, oferir confiança i deixar que tot flueixi de forma natural.
Malauradament en aquest moments tant tecnològicament connectats, continuem essent persones tancades, fins hi tot complexes, i de vegades les nostres experiències negatives, les transmetem a les noves generacions; o no recordem enemistats, entre branques familiars, perquè en una ocasió hi va haver un fet determinat que va enfrontar germans i que posat amb la distancia no tindrien la repercussió que han generat.
La historia oral forma part de l’estudi polièdric i sota diferents disciplines de la historia, es la confrontació practica del que podem extreure de la documentació escrita i dels fets històrics del moment que es cerca. La historia oral, hauria d’estar protegida i difosa la seva metodologia en els estudis secundaris, al igual que la pròpia historia familiar.

Gracies Assumpta