dilluns, 9 de desembre del 2013

Perdoni’n senyors Guiraj i Shristi ... tenen un moment

Aquest cap de setmana ha estat el casament, amb el ritual hindi, del mou matrimoni Guiraj i Shristi, que ha estat difós per els mitjans de comunicació en unes comptades fotografies i vídeos.
Mes enllà del casament de les percepcions, i sensacions, que ens pot despertar, i si hagués estat a la meva ma, hagués distret, la seva atenció en algun moment dels tres dies de l’esdeveniment, i els hagués portat a veure el Pantocràtor de Sant Climent de Tahull, que conserva el MNAC, el mateix lloc de celebració del casament.
No seria la meva intenció de que canviessin d’opinió de les seves creences, ni de que el volgués explicar el sentit del cristianisme, però si que en la solitud de l’espai, que intentessin entendre la realitat d’una Catalunya, que fa mes de mil anys, uns austers pagesos i ramaders de muntanya, van escriure a la paret, per mitjà d’artesans-artistes, i van esser capaços de plasmar el que era aquest esser superior, que ens guia i acompanya.
Sense que això fos incompatible, amb la festa, la diversió ... però sense l’ostentació que de vegades s’ofereix d’aquests esdeveniments ni de la despesa milionària, que es diu, que haurà estat repartida entre proveïdors del nostre país i d’arreu.
Pantocràtor que, personalment, hem continua meravellant per la seva contundència, per la seva expressivitat, que va mes enllà de la simple pintura i, per aquest aura, que fa defallir a qui ho mira però, a la vegada, amb la tendresa de qui essent el mes gran, et mira amb ulls de proximitat
Segurament es una mirada que deuria haver captivat a persones com el Bisbe Pere Casaldàliga o en Vicente Ferrer, ambdós, dedicats a donar suport als mes desvalguts, en indrets ben diferents.
No voldria obviar la paradoxa de que la Fundació Vicente Ferrer, ha tingut a Catalunya un lloc de sensibilitat i d’aportació de recursos envers la tasca que feia, i la de la seva Fundació, amb imatges impactants que ens neguitegen, en comparació amb els recursos que s’han utilitzat en aquest esdeveniment que comentàvem.

Malgrat tot en Vicente Ferrer, si estigues viu, continuaria estant al lloc on estava, amb un missatge mol clar, i amb la gent que ho necessita.