dimarts, 17 de novembre del 2015

Col•leccionisme bancari ... : Mantenir la documentació, de les entitats perdudes (I)

Fa uns 25 anys vaig començar, un recull de diferents documents habituals, principalment de finals del segle XIX, i primeres dècades del XX en part perquè, el nombre d’aquests “papers”, era més habitual. Les primeres adquisicions varen ser al Mercat dominical de Sant Antoni, a Barcelona, espai on curiosos, col·leccionistes o simplement amants de trobar aquell llibre o el darrer cromo que ens mancava, acudíem a cercar quelcom que ens sorprengués.  A aquelles primeres lletres de finals del 19, es van anar sumant d’altres documents, rebuts, impostos, paper segellat, cartilles de racionament, cartilles bancàries, xecs ... tot un seguit de documents que, avui en dia, fan un resum de la història del nostre dia a dia.
Però, les lletres de canvi, han i son el gruix d’aquesta col·lecció; totes elles ens parlem de dates, persones i sobretot, d’un seguit de bancs, entitats i, banquers locals, que han estat la base de la moderna banca; molts d’ells han anat desapareixent, amb les successives fusions i /o adquisicions, i en d’altres casos el tancament de petites entitats que no han pogut superar etapes adverses.
Ho dic això per que, en diferents “foros”, he reivindicat la pervivència d’una sèrie de documentació i publicacions d’aquestes entitats bancàries pròpies de Catalunya, especialment les caixes d’estalvis, que han generat un nombre de petits documents, i una historia propera més que remarcable. Cal d’una part que puguem guardar, evitar la seva destrucció, i resguardar de l’oblit, aquests documents i, a la vegada, obrir espais d’intercanvi, perquè aquesta historia no es perdi.
Recordem les entitats que hi havia fa uns anys ? ... i les que veiem ara.