dimecres, 11 de novembre del 2015

D’opinadors i tertulians : debat o generar implicació ?

Les cadenes de TV, han trobat un nou element d’entreteniment: els debats tant politics, econòmics, socials, esportius o de les xafarderies vers determinats personatges.
Cada noticia, rumor o, senzillament, la contrarèplica, son analitzades fins a extrems insospitats, aflorant comentaris i anàlisis, que s’allunyen del motiu inicial. Tot això genera repeticions en altres programes que se’n fan ressò. Per endavant que la llibertat d’expressió, i el respecte a totes les posicions, haurien d’esser fites de referència, però moltes vegades, l’apassionament del debat, i el moment, poden fer males pesades a qualsevol persona.
Si a això hi unim el poder, mediàtic, de la TV i la seva capacitat d’arribar a un nombre important de llars i persones, com cap altre mitja té en aquest moments, tenim un bon raonament del perquè, molts del implicats, acaben apareixen als mateixos programes, o en similars.
L’opinador emet el seu comentari, sense opció a replica : el cas més usual son les columnes a la premsa; el tertulià debat amb altres persones plantejaments, i opinions i, a partir del mateix, es genera una capacitat de poder contrastar pros i contres, amb l’ajuda d’un moderador, que en diversifica les intervencions.
Uns i altres generen debat, capacitat critica enfront de determinades situacions, una porta oberta a denunciar determinades formes de fer que, avui en dia, haurien d’estar superades.
Moltes vegades, els tertulians, tenen l’opinió més formada : veuen situacions, i solucions, ja que no es troben atrapats per altres condicionants. Llavors haurien d’oferir estratègies i situacions que permetessin desbloquejar o aportar nous elements que afavorissin la seva resolució.
Potser haurien de generar la capacitat d’engrescament de la societat civil, de persones, de col·lectius o entitats que permetessin, entre tots, sortir o al menys alleugerir la pressió mediàtica de determinades noticies que s’enquisten en el temps.

Cal afrontar els debats amb valentia, totes les vessants polièdriques que pot aportar, i oferir a l’espectador una informació clara i transparent, perquè pugui tenir opinió. Si en temes d’emprenedoria, hi han mentors, potser hauríem d’esbrinar una possible nova ocupació : Mentor de problemàtiques col·lectives …