dimarts, 11 de març del 2014

El vell comerç que torna ...

Fullejant el “Mollet a mà” (numero. 1038), observo que, a la pagina 30 i 31, es fa esment del retorn de les barberies d’home i, a la pagina 35, sobre una bacallaneria oberta a Mollet del Vallès.
Al llarg dels anys he tingut ocasió d’anar, sempre, a barberies d’home : professionals diversos, alguns amb mes facilitat per la conversa, d’altres, mes reservats però, sempre, m’ha semblat una professió apassionant, jo diria que creativa; cada persona té una personalitat facial que vol preservar i que forma part de la imatge que ens formen de les persones. Bigoti, barba, cabell, tint, afaitar ... cadascú amb el seu servei.
El meu avi, va fer de barber; anava de poble en poble on hi feia estada durant un temps, a l’estiu acostumava a anar a la Garriga, i la resta de l’any sovintejava altres indrets, entre d’ells Sabadell (en un establiment a la Rambla), i on va conèixer a la meva avia, i hi van arrelar. També va compaginar la seva feina amb la de teixidor i anava, per les cases, a fer de barber.
La meva mare, de jove, havia treballat a “Cal Bordas” una bacallaneria existent a la cantonada de la Plaça del Mercat, amb el carrer de Cardenal Gomà, enfront mateix de l’edifici de l’antiga Escola Industrial i que encara la recordo oberta. Un establiment, amb unes piques de marbre, on les peces de bacallà es dessalaven, en diferents processos i canvis d’aigua.
Ara aquest peix torna a estar de moda amb les esqueixades, el xató ... i altres plats, però a anys llum de l’habitualitat amb que es consumia cuinat, o per la quaresma. També ni deien “Pesca salada”, suposo perquè hi venien, a mes, arengades i altres productes conservats en sal.
Retornar a fets, olors i treballs que pensaven ja oblidats, ens fa pensar que havien anat massa de pressa a treure’ls de la nostra habitualitat: que en puguem tornar a gaudir d’aquests plaers