dimarts, 13 d’octubre del 2015

Bellprat : Referència en la lluita per la igualtat, i el respecte.

A pocs kilòmetres d’Igualada hi ha aquesta població que es coneguda, amb el sobrenom de “Vila del Llibre” i on, aquest, es el protagonista d’activitats, mercat, d’editors i autors ..., però  Bellprat també ens recorda l’esdeveniment de la primera alcaldessa espanyola, que va esser escollida a les eleccions municipals del 1934. : Natividad Yarza.
Ahir novament hi va haver una trobada recordant el seu nom : sardanes amb nom de dona i castells nomes aixecats per dones, i amb l’apadrinament de la Carme Forcadell.
Però la Nativitat Yarza, apart de la seva activitat política, va esser una dona compromesa políticament : mestre a diferents indrets de Catalunya (Santa Margarida de Montbui, Pontons, Vilada, Malla, Saderra-Oris, Vilanova del Camí, Igualada ...), va guanyar la plaça de mestre resident a Bellprat al 1930; va participar a la guerra del 36 (al front d’Aragó, quan tenia 63 anys) i va retornar a Barcelona, fins al seu exili a Tolosa, on va morir.
Aquests darrers mesos, també estic seguint la sèrie de “Tejidos Silva” (Seis Hermanas TV1, que ens acosta a la lluita per sortir i superar els prejudicis d’una societat tancada en uns esquemes socials on, el paper de la dona, quedava relegat social i familiarment, a àmbits mes domèstics. La lluita d’aquestes sis germanes, cadascuna amb les seves particularitats, però amb la voluntat d’assolir un paper mes representatiu, enfront  d’una societat que rebutja qualsevol avenç en noves responsabilitats e idees, ens ajuda a apropar-nos a aquest mon de fa menys d’un segle, però llunya de veure-ho i entendre-ho amb els ulls actuals.

La contribució de les dones a l’esdevenir de la història dels territoris ha estat una constant des de l’antiguitat i fins l’actualitat. La seva participació en l’avenç de la societat catalana ha estat patent, i cal fer-hi reconeixement.