diumenge, 25 d’octubre del 2015

La cinquena generació …

Dissabte, al matí, vaig estar veient a TV un reportatge on, a partir de fer un llit en una barcassa, s’oferien diferents visites a llocs emblemàtics on es feien, artesanalment, diferents productes a l’Anglaterra actual, però amb mitjans de fa un segle. Del fil a la tela, del matalàs i els seus components i  guarniments, dels rellotges manuals … tot un seguit d’explicacions de treballadors, i propietaris, amb un coneixement ampla de la matèria.
Alguns d’aquests operaris parlaven de cinquenes generacions d’un mateix negoci, com a referència del saber fer; generacions que no vol dir, necessariament, d’una mateixa família, sinó que han sabut mantenir l’esperit fundacional, i la majoria porten encara els noms dels fundadors.
Aquí ens hem apuntat a la darrera moda amb rapidesa, i hem deixat per dir quelcom tancar un establiment emblemàtic, i posar-hi un Mc Donalds per exemple, i hem derruït decoracions i botigues, per fer-hi edificis singulars d’una estètica poc nostra. Per tant. ens hem venut part de la nostra historia : una part per fer caixa, una altra per deixadesa, i un altra per no valorar el que, a molts indrets, voldrien.

Quants establiments, o empreses, podem dir o coneixem que siguin de una cinquena generació ? …