dijous, 22 d’octubre del 2015

El degoteig industrial : ho veiem o, estem per altres temes …

El sector transformador, el de la industria, es el puntal de l’engranatge econòmic: del mateix en depenen els treballadors directes i molts d’altres indirectes relacionats, bàsicament, amb l’empresa principal.
Hem passat d’unes industries potents, catalanes, amb produccions pròpies, a una moda on, en determinades èpoques, el millor era vendre les mateixes a multinacionals i fer caixa els propietaris; a cada integració s’han anat perdent poder de decisió, eliminant departaments de recerca, i deixant les filials espanyoles limitades, en el seu creixement. Més tard, van estar les deslocalitzacions, a tercers països, on els preus del mercat de treball eren mes baixos i la rendibilitat final augmentava, girant la mirada a les condicions d’aquells treballadors que ho feien i que al arribar al mercat espanyol, l’embolcall ho arreglava tot. Aquesta deslocalització, feta amb molta rapidesa, ja va comportar l’empobriment de poblacions, i entorns, on un bon nombre de treballadors en depenia, apart dels indirectes, i dels serveis relacionats.
Però, ara, tenim un problema addicional : hi ha una sèrie d’empreses que sense fer soroll, marxen a altres indrets amb bonificacions o millors condicions i, d’altres, que per volum de treballadors han de fer Ero’s o tancament amb condicions a negociar. El que empitjora es el moment en que això esta passant, amb una administració catalana en “stand by” des de fa mesos, i encara queda un recorregut fins tenir una conselleria amb criteri i objectius clars.

Si mirem el panorama català de mitjanes i grans empreses, es ben trist el resultat; cal trobar els incentius i l’empenta de moltes patronals i organitzacions similars que haurien de protegir i acompanyar aquestes empreses abans del seu trasllat o tancament.