divendres, 30 d’octubre del 2015

Catalunya, amb el pilot automàtic ?

Recordo que,  al 2003, es va començar a parlar de la reforma de l’estatut vigent, fins llavors. A partir d’aquest moment ha estat un seguit de fets, eleccions ... que, de forma continuada, ens han portat fins als moments actuals. En tot aquest procés, hi han hagut moltes fites, objectius, declaracions, rumors, apropaments, líders i partits que ens han sotraguejat, han passat a la història o, inclús, ens han deixat veure la seva cara mes amarga. Però d’aquests moments, bàsicament politics, hem tingut poca ocasió de disfrutar-los, com si cada pas, o cada rumb agafat, es quedes curt de seguida.
La mobilització ciutadana de cada 11 de setembre, ha estat la manifestació lúdica i festiva, d’un sentiment que renovava forces per tirar endavant. Però realment, i més enlla d’aquesta dialèctica política, quin ha estat el tarannà de la gent del carrer, del ciutadà anònim, d’aquell a qui -tot això- hauria d’orientar-se ?
Estem en un moment en que estic detectant un “bajón” desprès de tanta pressió monotemàtica ; de les converses, a tots els mitjans de comunicació, tant escrits com a TV, als llocs de preferència en qualsevol entrevista ...; això relega, com a menys importants, noticies que hauríem de valorar amb més intensitat.
Catalunya esta funcionant, en aquests moments, per inèrcia amb una societat i administracions publiques, que ho fan sense un rumb i horitzó definits i que haurem d’esperar, encara uns mesos, per entendre l’orientació que agafarà.
No ens ho podem permetre : si nosaltres anem divagant, més enllà de les nostres fronteres, el mon continua, i anem perdent la cursa d’una societat que aspira a liderar i/o a esser pionera en molts camps, on ara anem reculant. Uns perquè troben en altres països un present mes engrescador, altres perquè han de relegar les seves inversions per a cercar moments mes estables, altres que cerquen una feina o el recolzament en situacions difícils
Aquest impasse també es aprofitat per empreses, persones i projectes per a replantejar-los o fer-los viables en altres indrets, on les circumstàncies siguin mes estables i valorades.

No crec que ens ho puguem permetre per molt temps mes ...