dilluns, 26 d’octubre del 2015

De quantes esglésies parlem ?...

Decepcionant ha estat, per a moltes persones, el resultat final del Sínode dels Bisbes, que ha tingut lloc a Roma. Poca empenta, i poc risc, d’apropament a la realitat social de les comunitats a que es deuen. Semblaria que, quan es celebra una trobada d’aquesta envergadura, els temes haurien d’estar treballats, amb la participació consensuada de tots els col·lectius que formen els diferents bisbats.
Soc conscient que, la pròpia globalització de l’església, fa que tingui particularitats, que son ateses per els diferents bisbats repartits per arreu però, els temes prioritaris haurien d’enfrontar-se amb fermesa, i valentia: els homosexuals, els divorciats … son col·lectius que cal apropar a l’església, amb una actitud oberta.
Hi ha una distancia de pensament de la realitat entre el que manifesta el Papa Francesc i el que es la vida quotidiana de les diferents comunitats locals. Ens cal obrir portes, fer un salt qualitatiu per apropar la realitat de les Escriptures, a un discurs del segle XXI.
Esglésies conservadores, progressistes … crec que son més postures personals. Una església oberta hauria d’adaptar la seva estructura a un nou segle XXI, més propera, i menys estructurada (Nunciatures ...) o, al menys, no es l’església que es desprèn dels evangelis.
Cal afrontar temes amb fermesa : la condemna ala abusos a persones i nens, el plantejament d’un discurs religiós coherent amb els temps actuals, una catequesi i una formació continuada del catòlic, una avaluació del patrimoni religiós vs històric, i el seu manteniment, un discurs ràpid i coherent amb temes com els refugiats sirians, una redefinició dels responsables locals, davant la manca de noves vocacions, o el ventall d’ordres i congregacions  que podrien sumar edificis i esforços als objectius generals...

Cal treballar des de les comunitat locals, fomentant la participació als actes, i en activitats que s’organitzin, de que l’església esdevingui novament un espai de trobada activa. Crec que l’església s’ha de continuar fent portes enfora arrelada amb la gent, i amb l’exemple de tots plegats.