diumenge, 16 de febrer del 2014

Fer comarca ... Santi Cucurella

 Aquesta setmana, en Santi Cucurella ens feia conèixer la finalització de la seva etapa professional a la Fundació Marti L’Humà, al arribar a una edat en que li permet gaudir d’una nova etapa.
Mes enllà de la sorpresa, per el desconeixement previ, personalment, només podem tenir un sentit d’agraïment a la seva tasca que ha tingut un impacte dins la comarca.
El meu contacte amb ell ha estat relativament molt recent : encara recordo la primera entrevista amb ell, a l’edifici del carrer Figueral, on ens vàrem conèixer, i tenir una xerrada de coneixença. Quan ja portàvem una estona de conversa, recordo un silenci i, amb tota sinceritat, hem va dir : no crec que entre lo que fem nosaltres i lo que hem comenta hi hagin motius de trobar un encaix o espais on poder col·laborar. Després el temps ens ha demostrat que, poc a poc, hem trobat activitats que hem pogut coincidir.
Però potser el que des del principi hem va captivar, és la capacitat que té la Fundació Marti l’Humà de generar, cohesionar e implicar diferents poblacions en el desenvolupament dels àmbits del coneixement. Això que sembla fàcil de dir, és molt complexa en la realitat diària, i en la gestió i financiació d’una proposta privada, amb un equip de docents, altament qualificat.
Un dels encerts d’aquesta etapa de la Fundació i penso que, com a persona també responsable de l’èxit, és la ampliació de l’àmbit físic de la Fundació més enllà de la seu inicial de la Garriga. Nosaltres podem aportar la nostra vivència en el cas de Lliçà d’Amunt, com a espai que mitjançant aquesta vinculació permet oferir activitats gestionades per la pròpia Fundació en els àmbits de la salut, idiomes, empresa o arts plàstiques, que ja són una realitat.
Aquesta expansió comarcal, per mitjà de diferents entitats locals (públiques o privades), ha permès que la Fundació tingui presència en aquests indrets i, a la vegada, encaixi la seva oferta formativa a les necessitats locals; recordo, fa pocs mesos, en la presentació a Caldes de Montbui una intervenció seva, impecable, que va resumir l’esperit de la Fundació.
A nivell personal el nom de Santi Cucurella anirà en l’intangible de totes les accions que fem; però, aquest compromís mutu amb la Fundació, que ho és de confiança, és evident que té una voluntat de futur i, per tant a dia d’avui, hi ha presentada una proposta per a veure’ns amb les persones que coordinin aquesta tasca, i avançar amb projectes a favor de la gent, del nostre entorn.
Difícilment puc pensar en veure a en Santi Cucurella fent una partideta al Casal encara que, si ho fes, ho tindria ben merescut. M’agrada pensar que aquesta societat nostra necessita de persones amb l’empenta, el coneixement i la mirada a mitja distància que ens permet preveure objectius i fites amb reptes, com ho sap fer en Santi.

Voldria finalitzar amb una cita de l’Antoni Farré, alcalde que va ésser de Sabadell, on sempre esmerçava que qualsevol entitat, poble, grup de persones ... podien coincidir físicament en un indret, però el que les feia compactes, era la capacitat d’interrelacionar, de compartir i viure estones de treball, d’esbarjo, de creixement i de recerca. Crec que tot això ens ho aporta la Fundació Universitària Marti l’Humà, i esperem que durant molts més anys.