diumenge, 16 de febrer del 2014

Guardem o compartim … Digitalització Fons Rauric

Article enviat a la revista "La Segarra" per la seva publicació :
Fa unes setmanes que esta disponible, a la xarxa, la digitalització dels llibres parroquials, dipositats a l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona (Ahat), corresponents a la Parròquia de Rauric; val a dir que, els llibres ara digitalitzats, corresponen als Compliments Pasquals entre el 1888 i el 1908 i, complementàriament a altres registres, ens han de facilitar, i complementar, l’estudi demogràfic i vivencial d’aquest indret, del municipi de LLorac. Igualment alguns d’aquest llibres recullen també les visites de Montargull. I altres llibres de Montargull tindran referències a Rauric.
Restaran pendents els llibres de Visites Pastorals de la mateixa parròquia (entre els anys 1620 i 1775 encara que no son continuats);  aquests llibres estaran digitalitzats en els propers mesos i també consultables a la xarxa.
Aquestes accions, han estat finançades a nivell particular, i han de complementar-se amb la digitalització de la Parròquia de Sant Jaume de Montargull, amb registres sagramentals de Baptismes, Matrimonis i Òbits entre els anys 1576 i 1686 (i fins el 1735 en el de Matrimonis), així com llibres de Compliments pasquals, del períodes entre el 1577 i el 1830, projecte en el qual hi ha la voluntat de l’Ajuntament de dur-ho a terme..
El propi arxiu ha portat l’iniciativa d’anar digitalitzant tots els llibres parroquials, que hi estan dipositats; alguns, per mitjà de la Diputació Provincial, d’altres per administracions, per empreses o per particulars que hi han(hem) ajudat i, de forma continuada, s’han anat penjant a la seva web. Difícilment podríem entendre que uns llibres parroquials -que alguns d’ells porten quatre i cinc segles-, hagin d’estar guardats, i limitada la seva consulta (desplaçament, horaris …) quant, amb els mitjans actuals, tenim eines per fer-los consultables des de casa, les vegades que ho necessitem. L’elevat nombre de consultes ratifica l’encert d’aquest projecte.
Dies desprès, també s’han posat a disposició de tothom, llibres sagramentals de Santa Coloma de Queralt, consultables a la xarxa.
Això vol dir que hi haurà mes consultes o interès en la recerca ?. No; però, potser, aquesta facilitat pot esperonar i/o encuriosir persones, vinculades a Rauric, o que hi haguessin viscut, o amb parents relacionats amb aquest indret, i a les noves generacions d’accedir a la historia local propera, i a conèixer quelcom mes dels veïns que hi van conviure en la mateixa època.
Si a partir d’aquí es poden elaborar noves recerques, extreure o identificar noves dades … haurem donat un nova visió al voltant d’aquest concepte.
Potser una de les formes de recuperar la vitalitat d’aquests petits indrets nostres es identificar que, els mateixos, no son nomes pedres i edificacions sinó que hi van viure un conjunt de persones veïnes vinculades per molts esdeveniments bons i dolents.
Si podem ajudar podrem veure com alguns pobles mantindran el seu “sky line”, el seu paisatge; sinó som capaços de valorar-ho segurament cada dia s’enrunaran una mica mes; Rauric ha tingut una vitalitat i una vida que en la mida que puguem, hem de transmetre-la, tant a les persones que hi retornen amb arrels familiars, com d’aquelles que s’hi trobem a gust i en fan, del poble, la seva residencia.
Aquesta digitalització, permet dues funcions molt destacables : d’una, mantenir la qualitat del document original (que podia minvar per motius d’antiguitat i conservació) però, la copia digitalitzada, sempre mantindrà la qualitat del moment en que es va produir la reproducció, i d’altra la facilitat d’accés, al mateix document.
M’agradaria finalitzar, tot esperonant i fent una reflexió sobre el rol que les persones individuals hem de tenir en l’iniciativa vers el finançament d’activitats culturals o de conservació on, fins ara, els mitjans de l’administració hi tenien un paper predominant.
De vegades ens cal alguna espurna, per ajudar a endegar un recull de la historia de Rauric; si us atrau, o penseu que teniu o coneixeu part de la mateixa, potser podríem posa’ns-hi.
Feliu Monés Pla – feliumones@yahoo.es
PD. Si voleu consultar aquest, o altres documents digitalitzats, heu d’accedir a la web de l’arxiu : www.ahat.cat i donar-vos d’alta coma a usuaris registrats, en un formulari senzill i de poques dades. Una vegada accediu a la zona d’usuaris, heu de clicar sobre “Fons Documentals” i “Parroquials”, on apareixen totes les esglésies on hi ha documentació; si pulseu sobre una d’elles aniran apareixent noves subcarpetes fins la descripció de cada llibre o document. Els llibres consultables son els que incorporen una icona en forma de llibre obert.