divendres, 21 de febrer del 2014

Guinea : els catalans abans de la guerra (Reconeixement als Martinez Monés)

Al llarg dels anys vas coneixent histories de la família; moltes, ho han estat el compartir diferents moments al llarg d’aquests anys amb parents de diferents generacions; però també hi ha fets que cal situar-los en l’espai, i temps, i valorar-los.
Un d’ells, que hem ve a la memòria desprès de veure el “30 minuts” de fa unes setmanes : un repàs a la historia dels catalans a l’antiga colònia de Guinea  Equatorial.
Fa uns 25 anys, la Ramona Via del Prat de Llobregat hem va fer arribar unes fotografies, unes cartes mecanografiades i un llibre relatius a les vivències, en aquest territori africà, del seu sogre. Fa poc, amb motiu d’un desplaçament a Figueres, vaig contactar amb el seu fill i li vaig retornar aquesta documentació ja que, en aquests anys, no hi tenia accés.
Parlar de Guinea, a l’època del anys 30 del segle passat, es parla d’un territori aïllat completament; una ruta amb vaixell, des de les Illes Canàries, i una comunicació telegràfica eren els únics contactes amb l’exterior. En aquest context, i propers als esdeveniments del 36, els ànims, les desavinences, i els partidaris d’un i altra bàndol es van fer mes patents, especialment en un territori que no tenia sortides i que feia mes pales aquest aïllament.
De memòria recordo que aquest llibre parla de l’ocupació del territori, per part d’un grup reduït de partidaris del nou regim, de la sortida, fugida, cap a la selva, i del peregrinatge a les colònies veïnes (franceses) i del reu repatriament sense mes estris que els que portaven a sobre.

Ens correspon a tots fer una reflexió, i situar a cada persona en la feina, destinació i responsabilitat que varen tenir a Guinea : hi va haver molta gent que va entendre el seu treball amb respecte cap a aquella terra, que encara avui ens sembla prou llunyana.