dilluns, 10 de febrer del 2014

Ser-hi, però sense projecte

Cada vegada mes, hi ha entitats clubs associacions i col·lectius en que, no hi ha relleu a les juntes, i càrrecs socials; d’una part, perquè el treball de responsabilitat no es atraient, hi ha menys temps disponible per a reunions i tasques altruistes, que aquest treball no es reconegut i també perquè tampoc hi ha politiques clares en el moment de la renovació.
Un aspecte a destacar es que la Junta es un grup homogeni i, per tant, la renovació es planteja d’una forma global, en la majoria dels casos : seria difícil accedir, a un lloc determinat, de la Junta, on te unes formes de treball organitzat i consolidat, i la persona que hi accedís si trobaria marginada.
Un altra situació es que hi hauria d’haver-hi un procés obert : uns períodes de presentació de candidatures, les normes per accedir-hi, les funcions, que els socis coneguessin la, o les persones, que hi volen optar i, mes important, quin es el projecte o objectius que proposa.
Com que el soci delega a la Junta, aquesta desenvolupa activitats mes enllà del que li correspon, i això comporta despeses, desplaçaments ... que, encara que siguin mínims, al llarg d’un període poden sumar una quantitat important; apart de les hores de reunió de junta, gestions ...
Tot això provoca, moltes vegades, que els membres actuals, no havent-hi noves vocacions, hagin d’optar per repetir en els seus càrrecs mes, com una obligació, que com un projecte i engrescament nous.
Aquesta situació provoca un estancament en els objectius, un creixement per inèrcia i, una manca, de nous projectes que facin avançar en els objectius socials. Això també pot esser un dels punts vermells, de l’entitat i una de les primeres alarmes, sobre el seu futur.

Solucions : Diversificar les funcions de la Junta Directiva, ajustar el nombre de membres als realment necessaris, evitar càrrecs amb funcions d’inactivitat, demanar el feedback del soci, incorporar diferents generacions a la Junta, treballar amb els relleus naturals amb aquelles que destaquen ...