dilluns, 7 de març del 2016

1971: 45 anys del començament de la darrera Promoció Professors Mercantils ...

Els propers mesos s’acomplirà l’ aniversari, d’uns estudis que varen finalitzar, amb aquesta Promoció, a Sabadell a l’antic edifici del carrer de Narcís Giralt.
L’any passat també va tenir un altra fet prou rellevant : el Col·legí de Titulars Mercantils, que recollia als professionals d’aquestes especialitats (Perits Mercantils, Professors Mercantils, Diplomats en Empresarials e Intendents Mercantils) va quedar englobat en el d’Economistes; una visió encertada dels seus gestors ja que, les darreres promocions d’aquestes especialitats, estaven assolint la jubilació i per tant la viabilitat i supervivència del Col·legi quedava en entredit.
Quan nosaltres varem estudiar, primer com a alumnes de Peritatge Mercantil, les Escoles de Comerç (des de mitjans segle XIX) venien formant als professionals del mon de l’empresa en la seva vessant financera i de gestió comptable. Anys en que les Escoles de Negocis ni s’intuïen.
Amb poca visió de futur aquests estudis, adaptats al nou entorn, podien oferir una especialització comptable, financera i fiscal d’alt nivell; l’existència d’un cos professional potents ens hagués evitat alguna de les sorpreses i absurds d’empreses que han fet fallida posteriorment.
No voldria obviar el fet de que aquest cos de professionals hagués estat dinamitzador de les administracions publiques, establint i mantenint controls mes estrictes; també hagués estat la base de professionals on nodrir el registre d’auditors, activitat que es va regular 15 anys desprès de la desaparició d’aquests estudis.
Però un dels fets que al meu entendre va ser també decisiu en aquesta desmembració dels estudis, va esser la publicació, al 1973, de la primera edició del PGC pla comptable que, en el seu moment, va esser un salt qualitatiu molt important, en la visió de normalitzar les diferents formes de registrar i de presentar els estats financers, sense deixar de banda el component fiscal i de control que s’amagava al darrera.
Aquesta normativa es va agafar com si fos la bíblia comptable i l’estudi de la comptabilitat,com a ciència, va passar a un segon terme.
No voldria deixar d’esmentar a persones referents com el Sr. Antoni Goxens Duch, que va ser primer director de l’Escola de Comerç de Sabadell, i que amb els seus llibres varem descobrir la comptabilitat, d’en Roberto Garcia Cairó, o d’en Abelardo de Unzueta Yuste amb la seva Geografia Econòmica, i que va esser el Director en l’època en que varem estudiar.
Professors que recordarem amb estima ... Carro, Rallo, Mossen Casajoana, Sra. Muro, Sra. Planell, Sra. Buira, Sra. Ribelles, Unzueta fill, Burgos, Huidobro ...