diumenge, 6 de març del 2016

Els noms de lloc i de carrer : la identificació de la gent ...

Aquest dies tornen a ressorgir veus respecte de canvis, al nomenclàtor de diferents ciutats, i d’indrets que tenen reminiscències d’altres moments històrics i, en alguns casos, son replantejaments de assignacions de noms que no han tingut la transcendència històrica que en el seu moment se’ls hi va donar.
Aquest fet que sembla senzill, amb la substitució de les plaques als encreuaments, té un cost complementari en l’adaptació que han de fer, comerços empreses i particulars, en modificar les dades de la seva localització,
La retolació de places i carrers,neix en el moment en que els pobles esdevenen ciutats i, amb l’ampliació de carrers, cal anar identificant-los; en poblacions mes petites el noms de Carrer Major, carrer de Baix,carrer del Raval, o carrer de l’Església, recorden els noms populars amb que han estat identificats, al llarg del temps.
Al meu entendre els noms de places i carrers han d’obeir a reconèixer aquelles persones i fets referents, tant a nivell de poble com d’història del país, al igual que la denominació de instal·lacions i equipaments col·lectius ha de tenir aquesta funció.
A l’època de la segona República molts noms de pobles a Catalunya van ser modificats (especialment aquells que portaven nom de sants) . Alguns exemples : Sant Cugat del Vallès, va esser Pins del Vallès, o Santa Coloma de Queralt es va denominar  Sagarra de Gaia...
Tots aquests canvis no van arrelar i al cap de pocs anys varen recuperar els noms tradicionals.
Encara que canviem els noms, la gent els coneixerà amb el nom i referències que han representat a la seva vida ...

https://ca.wikipedia.org/wiki/Canvis_en_la_topon%C3%ADmia_municipal_de_Catalunya_durant_la_Guerra_Civil_Espanyola