dimecres, 16 de març del 2016

Granollers, ciutat universitària ?

La noticia de la incorporació, de Granollers, a les ciutats que impartiran estudis universitaris, omple una mancança que el Vallès Oriental arrastrava ja que, la gran majoria de, les capitals de la segona corona barcelonina ja disposaven de centres educatius d’alt nivell. Naturalment aquesta aposta, de l’Ajuntament i de la Uvic, (amb dos graus i un CF Grau Superior) es un començament que, esperem, mereixi la complicitat d’alumnes i de granollerins, perquè arreli.
Discrepo del títol d’aquest post, que alguns mitjans s’han aventurat a posar com a titular i crec que, els raonaments, poden ajudar a matisar aquesta opinió.
Hi ha un primer repte i es que, la pròpia ciutat, assumeixi aquest nou rol, que requereix : implicació i recolzament, en les activitats que des del propi centre universitari es generin i que, els alumnes, es sentin Granollers com un referent en la seva vida acadèmica.
En aquest sentit cal que Granollers ofereixi serveis, equipaments i comerç als alumnes en un entorn proper; un transport públic flexible i coordinat amb els horaris lectius, uns establiments complementaris (hospedatge, llocs de reunió i esbarjo ...) per fidelitzar a aquests nous visitants.
Seria també molt positiu que els docents coneguessin la comarca, i residissin en una zona propera;  que la industria i el comerç veiessin les avantatges que pot aportar aquesta nova oportunitat.
Cal també que la vida cultural de la ciutat esdevingui més oberta i més receptiva a noves corrents, i a nous debats, ja que, una de les funcions de la universitat, hauria d’esser un centre de creació, innovació i de consens entre opinions, moltes vegades, complementaries.
Les instal·lacions de Roca Umbert son idònies en agrupar diferents branques del coneixement però, per contra, no ofereixen el grau de proximitat per a complementar-se amb la vida diària de Granollers.
Amb el temps tot això pot fer que es percebi com a veïnatge universitari., i puguem gaudir d’aquesta nova titulació de ciutat amable i recomanada per els estudiants.
Poc servei faríem si volem un centre universitari com a seu, sinó l’integrem ... perquè, llavors, tindríem universitaris d’anada i tornada, i el seu arrelament tindria el mateix sentit : i d’un dia per l’altra podrien desaparèixer.